A srrl
Tintahal 2004.09.20. 17:41
Hogyan tljk meg a srt,honnan ered, s mi is ez valjban :
Mi a sr?
A sr alkoholtartalm ital, amely gabonkbl kszlt maltbl, komlbl, lesztõbõl s vzbõl kszl. A gabona ltalban rpa vagy bza, nha azonban kukorict s rizst is hasznlnak. Gymlcs, gygynvnyek s fûszerek is hasznlhatk a specilis fajtkhoz
Hogyan tljnk meg egy srt?
Sokat rtak mr a borkstolsrl, s annak technikja s kifejezsei meglehetõsen jl alkalmazhatk a srre is. Termszetesen a sr komplexebb ital, s rtkelse tovbbi elemeket is fellel, a koncepcik azonban ugyanazok. A legnagyobb vltozs, amin a legtbb srivnak keresztl kell mennie, a srk felmelegtse. A jghideg sr eltomptja az zelemeket s nem teszi lehetõv, hogy a sr megmutassa teljes aromjt. ltalban a vilgos srt legjobb a barna srnl hidegebb hõmrskleteken felszolglni, a lager srket pedig az ale srknl hidegebben.
A srt ngy rzkszerv, a lts, a szagls, az zlels s az rzkels hasznlatval kell rtkelni. Mindig tiszta pohrbl igya a srt, hogy teljesen rtkelni tudja! Nzze meg, s figyelje meg a sznt s a tisztasgt! Tartsa a fny fel, ha szksges! Szippantson egy nagyot a pohrbl, hogy rezze az aromjt s a bukjt! Kstolja meg, forgassa krbe a szjban s figyelje meg a testessgt s zeit! Miutn lenyelte, figyelje meg az utzeket!
Az albbi dolgokat kell megfigyelnie:
Aranysznû, borostynsznû, vagy fekete volt-e? Tiszta vagy zavaros? Az illata des, malts, virgos vagy alkoholos volt-e? Keserû, des, fanyar, sima, vagy perzselõ volt-e az ze? „Sûrûnek” vagy „hgnak” rezte-e, amikor a szjban krbeforgatta? Olajos, dis vagy gymlcss z maradt-e utna?
Tovbbi gyakorlattal s nmi utnaolvasssal n nemcsak annak az rzett fejleszti majd ki, hogy mi az, amit lvez, hanem azt is, hogy mi klnbztet meg egy igazn j srt egy gyengtõl vagy kzepestõl.
J tlet ezenkvl az, ha egy srt tbbszr is kiprbl. Szerezze be klnbzõ forrsokbl, prblja ki klnbzõ hangulatokban vagy krnyezetekben, vrja meg a teliholdat vagy brmit! Szmos tnyezõ fogja befolysolni az n tfog rzkelst, gyhogy legyen rugalmas! Legyen tudatban annak is, hogy nem j tlet, ha egyszerre tbb srt is megzlel. Az zelemek ekkor fradni kezdenek s zavar benyomsokat eredmnyeznek.
|
Mezopotmia
A sr egyidõs a civilizcival. Az emberisg taln elõbb hrpintett e gabonbl erjesztett italbl, mint a borbl. Sõt, egyes kutatk gy vlik, hogy a „folykony kenyrnek” titullt ital felfedezõje korbban rukkolt elõ aranyos sznû italval, mint a pkek cipikkal. Ma mr kevesen tudnk meginni az õsi, gabonbl gyrt srcipbl (valsznûleg innen ered a „folykony kenyr” elnevezs) cefrzett, erjesztett italt. Italunk ugyanis csak az 1700-as vekben nyerte el mai stlusjegyeit.
Elkpzelhetõ, hogy mr tbb tzezer vvel ezelõtt is fõztek srt. Kr. e. 4000-bõl szrmazik az elsõ bizonytk arra, hogy Mezopotmia npe szvesen srzgetett. A fejlett, ntzses mezõgazdasgi termelst folytat kori llamban jelentõs volt a gabonatermels, gy nem meglepõ, hogy tbbfajta srrecept rnk maradt e korszakbl. Trsadalmi rteghez tartozs szerint hatroztk meg a sr minõsgt s napi fejadagjt. A parasztok pl. csak napi 1 liter gyenge srt kaphattak, mg a legmagasabb rang udvari hivatalnokoknak 5 liter erõs sr jrt. Kln srfajta kszlt az udvari dmk szmra, ismt ms a parasztok asszonyainak. ltalban rpbl vagy csrztatott rpbl (azaz maltbl) ksztettk a srt, de egyes fajtkhoz kori hjas bzt is felhasznltak. zestsre klnfle fveket alkalmaztak.
Eurpban a germn trzsek ksztettek elõszr srt a trtnetrk szerint | |
|